Ik had niet veel verwachtingen van Tallinn – hoofdstad van Estland, het meest noordelijke Baltische land aan de grens met Rusland. En toch betoverde deze stille, compacte, schone en efficiënte stad me. De ommuurde, geplaveide oude binnenstad lijkt veel op vele andere in heel Europa, maar het relatieve gebrek aan toeristen maakt het veel leuker om te verkennen. De wijk Kalamaja in het noorden is een combinatie van traditionele houten arbeiderswoningen, hipster-straatkunst en moderne havengebieden. Terwijl ik het centrum en het oosten in Kadriorg Park omringt, is er zoveel groen dat ik echt wenste dat ik mijn hond mee had kunnen nemen – ze zou er net zoveel van hebben gehouden als ik.
Het eten was ook onverwacht: ik had geweldige aanbevelingen van een vriend die daar woonde, maar toch had ik niet verwacht hoe groot de smaken zouden zijn. De Esten zijn geen onbekenden met specerijen en citrus, rook en zout. Groot wild, zoals eland en mousse, staat op veel menu’s, evenals gerookte vis en gezouten ansjovis. Brood is donker en moutig met rogge en wordt geserveerd met gezouten boter. Groenten zijn vers en in het seizoen, wat tijdens ons bezoek veel rode biet en bladgroenten in de late zomer betekende. De ambachtelijke bierscène lijkt ook te hoppen (woordspeling heel erg bedoeld). Kortom, Tallinn heeft veel aan te bevelen. Hier zijn slechts een paar van mijn favoriete plekken …
10 van de beste restaurants, bars en cafés in Tallinn
Rataskaevu 16 / Rataskaevu-väike
In de oude binnenstad van Tallinn is Rataskaevu 16 eigenlijk gewoon het adres van dit restaurant dat geen naam kon bedenken. Maar dat hoeft niet uit te maken, want het eten spreekt voor zich. Het oorspronkelijke restaurant was volgeboekt, dus gingen we naar Rataskaevu-väike (kleine Rataskaevu) om de hoek – waar het menu bijna hetzelfde is, maar een tikje kleiner, en het interieur is allemaal warme baksteen, hout en tegels.
We probeerden de bietentartaar en de drie-kaastaart om te beginnen, die beide knalden met een grote Baltische smaak. Hoofdgerechten waren kabeljauw met venkel en een boterachtige citroensaus, plus gestoofde eland met zoete aardappel, mosterdzaad en zwarte bes. De bediening was even hartelijk als de sfeer, en we hadden een heerlijke fles rosé die (verrassend) bij bijna alles goed paste. Een perfecte eerste nacht in Tallinn.
Zout
Op het spectrum van wat ik veronderstel dat het Estlands-Aziatische fusionvoedsel moet worden genoemd, is restaurant Salt – een kleine ruimte in de buurt van Kadriorg Park, met tafels op elkaar gepropt, een nog kleinere keuken en een menu dat zwaar leunt op zeevruchten. Zoals je uit mijn beschrijving tot nu toe zou kunnen verwachten, zijn de gerechten bij Salt een ware smaakbom: ceviche van coquilles kwam met mango en een groen schuim dat naar zowel shiso als ponzu smaakte. Okonomiyaki was authentiek Japans maar met (vermoedelijk) lokaal gevangen garnalen en inktvis. Octopus met knapperige aardappelen en salade klinkt meer voetgangers, maar werd verheven door een pittige dressing van basilicum en olijven. En mosselen in Thaise stijl waren echt pittig, maar werkten perfect met onze fles Weissburgunder. Ik kon geen genoeg krijgen van deze plek.
Bonustip: als je vroeg aankomt, ga dan naar Faelmanni Café voor een aperitiefje – ze hebben een paar lekkere ambachtelijke bieren en wijnen per glas. Ik zou er ook terug gaan voor brunch – het menu zag er prachtig uit.
Lore Bistroo
Op wat we “Tallinn Houthavens” (het gemoderniseerde havengebied van Kalamaja) noemden, vindt u Lore Bistroo in een ruime, industriële ruimte die casual en ontspannen is en tegelijkertijd bekroond is met een Bib Gourmand van Michelin. Lore is zelfs zo ontspannen dat ze speelgoed en boeken voor kinderen hebben verspreid over het restaurant en (toen we erom vroegen) zeiden ze dat ze ook honden binnen verwelkomen. Bonus, als je baby’s of pelsbaby’s hebt!
We kozen voor de “Lore Experience”, die bestaat uit zes gangen om te delen. De eerste drie waren gestapeld op het soort apparaat dat ik gewoonlijk associeer met afternoontea, en omvatte een uitstekende rundertartaar, gemarineerde artisjokken van Jeruzalem met prei en burrata met avocado-chimichurri. Nogmaals, alle drie barsten van de smaak dan ik had verwacht op basis van hun beschrijvingen op het menu. Hoofdgerechten waren licht gerookte forel met erwten, venkel en aardappelen, plus ossenhaas met geroosterde wortelen, cantharellen en een cognac-pepersaus. Ze waren iets minder innovatief dan de starters, maar nog steeds goed gemaakt. En de sfeer zorgde voor een bijzondere avond uit.
III Draakon
Tot nu toe, zo chique. Maar je kunt niet naar Tallinn komen zonder je innerlijke toerist een beetje te verwennen. III Draakon, gehuisvest onder het stadhuis van Tallinn, in het hart van de oude stad, betekent dat je een donkere middeleeuwse taverne binnenstapt, compleet met angstaanjagende middeleeuwse hospita. Ze verkoopt je vleespastei, elandsoep, ossenworst en lokale cider – en je betaalt niet met euro’s, maar met ‘geld’. Vergeet niet om nog een extra geld te sparen voor de hospita…
Must Puudel
Ook in de oude stad is Must Puudel (wat zeker iets met poedels te maken heeft, zo te zien op het bord) een schattig café voor een pitstop terwijl je het centrum van Tallinn verkent. Uiteindelijk hebben we daar alleen koffie gedronken – maar de flat white was uitstekend en het ontbijtmenu zag er aanlokkelijk uit. Zorg dat je er voor 12.00 uur bent, anders mis je het! (ik spreek uit ervaring…)
Bierhuis
Mijn laatste aanbeveling in de oude stad, Beer House ziet eruit als een Duitse bierhal met zijn lange houten tafels en gigantische bierglazen met handvat – om nog maar te zwijgen van de kostuums van het bedienend personeel. Maar laat je niet afschrikken door al die cheesiness, want het bier is fantastisch. Mijn favoriet was de Medovar-honing – een gemakkelijk te drinken amberbier – doorweekt met een paar juustupallid (gebakken kaasballetjes). We gingen op zoek naar Estlands antwoord op bitterballen, en die hebben we gevonden.
R14
Net ten oosten van de oude stad is een soort binnenstad, vol met wat lijkt op omgebouwde fabrieksgebouwen (nogmaals, als een Amsterdamse referentie helpt, dit is de Westergasfabriek van Tallinn). We kregen geen tijd om dit gebied uitgebreid te verkennen, niet in de laatste plaats omdat het regende toen wij er waren. Maar we doken toevallig in een fantastische wijnbar/winkel/restaurant genaamd R14. Het gebouw zelf voelt bijna als een kerk… maar een wijnkerk – nou ja – dat is mijn plaats van aanbidding! We dronken een uitstekend glas of twee roze bubbels gemaakt van de Siciliaanse Nero d’Avola-druif, maar dan slechts licht geperst om een sprankelende rosé te creëren in plaats van een fruitig rood.
Bonustip: daarna hebben we gegeten tegenover R14 bij restaurant Pull, waarvan ik aan het twijfelen was of ik het in deze gids zou opnemen of niet. Om verschillende redenen heb ik ervoor gekozen om Pull geen eigen vermelding te geven, maar steakliefhebbers zullen de zogenaamde “marmeren steak” zeker waarderen. Ga daarheen, maar neem het me niet kwalijk als je iets anders bestelt!
Põhjala Tap Room
Een van de bieren van brouwerij Põhjala hadden we per ongeluk geproefd in Faelmanni Café (zie hierboven). Maar het was toeval dat we de volgende avond in de Põhjala Tap Room waren. In feite is de site – vlakbij de kust in Kalamaja – niet alleen de thuisbasis van het proeflokaal, maar ook van de brouwerij zelf. Het is een enorme operatie, zoals je op de foto kunt zien!
Boven kun je 24 Põhjala- en gastbieren van de tap proeven, dus we hebben er zes doorgewerkt (het zou onbeleefd zijn om dat niet te doen). Ik heb vooral genoten van de Prenzlauer Berg, een witbier met frambozensmaak, en de Original Dark Porter – het eerste bier dat Põhjala ooit maakte. Vanuit de bar konden we ook een keuken en eetkamer zien; dus als je gaat, breng dan verslag uit over de Texas BBQ!
TOPS
Op onze wandeling terug door Kalamaja stopten we voor een drankje ‘s avonds laat bij TOPS – een eigenzinnige bar die helemaal thuis zou zijn in Oost-Berlijn. De service was nogal humeurig, maar ik denk dat dat hun schtick is. De whisky Sour was echter geweldig. (We hebben ook de lokale likeur geprobeerd – Vana Tallinn – niet voor bangeriken!)
Fika
En tot slot, als je ooit in Zweden bent geweest, kun je waarschijnlijk raden wat Fika serveert. We stopten voor een cortado en een brownie terwijl we door Teleskivi dwaalden – een zeer hipster, met straatkunst geklede subwijk die de “Creatieve Stad” van Tallinn wordt genoemd. Op de een of andere manier is het niet zo vervelend als het klinkt. Ik had graag meer tijd in dit gebied doorgebracht – door de vintage winkels snuffelen, het fotografiemuseum bezoeken, eten in een paar van de andere cafés daar – maar helaas had ik de tijd niet aan mijn kant. Iets zegt me dat ik echter terug zal komen naar Tallinn, misschien de volgende keer als digitale nomade…