Italiaans eten in Amsterdam heeft nog niet helemaal hetzelfde regionale niveau bereikt als in Italië (zoals hier bestaan Italiaanse restaurants. In Italië bestaan alleen Romeinse restaurants, Florentijnse restaurants, Siciliaanse restaurants, enzovoort). Maar dat terzijde, er is een zeer goed bereide, verse, zelfgemaakte Italiaanse keuken te vinden. En hoewel de regionale splitsing nog steeds niet zo sterk is, is er zeker differentiatie tussen de Italiaanse restaurants in Amsterdam. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudige maar perfect gevormde pizza, een stevige kom pasta, lekker eten voor een speciale gelegenheid, een royale aperitivo of zelfs livemuziek bij je maaltijd, Amsterdam heeft voor elke Italofiel iets te bieden.
Delen van dit bericht zijn overgenomen uit mijn Amsterdam Restaurant Guide. Meer weten over Italiaanse restaurants en alle andere keukens die Amsterdam te bieden heeft? Download hier de gids:
Italiaans fine dining in Amsterdam: Momenti
Het slimmere zusterrestaurant van La Maschera del Lillotatini (waar ik nog niet eerder ben geweest maar wel van heb gehoord is heerlijk, gezellig en traditioneel), Momenti spant zijn culinaire spieren wat harder door traditie en creativiteit te combineren in een grotere ruimte aan de Herenstraat. De avond dat ik er was (begin 2020) bood het restaurant vier vaste menu’s, elk met een ander thema – traditioneel, creatief, vegetarisch en truffel – en seizoenswisselende gerechten. We begonnen met een bord beladen met regionale charcuterie “Cinta Senese” en kazen, die allemaal uitstekend waren, maar ik heb vooral genoten van de met truffel geregen pecorino. De trompe l’oeil “Tonno Tonnato” was een variant op de traditionele vitello tonnato: in dit geval varkensvlees dat op tonijn leek, met een saus van mayonaise, kappertjes en ansjovis. Ravioli met truffel was rijk en decadent, terwijl een andere versie van ravioli gevuld met wild zwijn en gegarneerd met chocoladesaus en gekonfijte sinaasappelschil niet voor de puristen was maar zeker het proeven waard was. De trucs van het oog gingen door bij het dessert, met op tiramisu geïnspireerde smaken die waren gevormd om eruit te zien als een paddenstoel. De bediening was warm en professioneel, en aangezien Momenti nog niet zo bekend is, heb je kans om op het laatste moment op een vrijdagavond nog een tafel te scoren.
Cicchetti in Amsterdam: TOZI
Gelegen in het Park Plaza Hotel naast het Vondelpark, is TOZI weggestopt in een van die enorme erkers die kenmerkend zijn voor de architectuur in de grote Amsterdamse wijk Oud-Zuid. De avond dat ik er was, was het een van die zeldzame zomerdagen van 32 graden, dus ik was dankbaar om in het rustige interieur te zitten en te genieten van de airconditioning en een koud glas prosecco. TOZI’s concept draait om cicchetti – het Venetiaanse antwoord op tapas – wat veel kleine, deelbare gerechten betekent. Ik raad je aan om het menu “Best of TOZI” te bestellen, zodat je de kans krijgt om zoveel mogelijk gerechten te proberen. We aten alles van softshell krab tot San Daniele ham (de prosciutto was uitstekend), en van kabeljauwkroketten met aioli tot ricotta ravioli met vers geschaafde truffel. Om nog maar te zwijgen van de tiramisu en Italiaanse kazen (niet op hetzelfde bord!) als toetje. TOZI biedt ook een wijnarrangement aan, dat wil zeggen drie glazen wijn – één met elk “rondje” cicchetti. Nogmaals, een echte aanrader.
Pizza in Amsterdam
Er is veel discussie geweest over waar je de beste pizza in Amsterdam kunt vinden… Er zijn de puristen, voor wie alleen een Napolitaanse pizza goed genoeg is. Er zijn de onderzoekers, die niet bang zijn om niet-traditioneel te gaan als het gaat om toppings. En er zijn gemakzuchtigen, die het gelukkigst zijn met hun afhaalpizza in de buurt. Uiteindelijk had ik moeite om één favoriet van mezelf te kiezen, dus schreef ik een heel artikel over mijn top vijf pizzeria’s in Amsterdam – welke pizzeria’s komen in jouw top vijf?
Pasta in Amsterdam: Spaghetteria
Top of the pasta pops is de toepasselijk genaamde Spaghetteria, nu met negen locaties in Amsterdam en meer in Utrecht en Rotterdam. Ze beperken zich niet tot spaghetti, maar serveren drie klassiekers die altijd op het menu staan en drie andere traditionele gerechten, die dagelijks wisselen. De ingrediënten zelf zijn van topkwaliteit en de gerechten zijn zowel authentiek als fantasierijk. Ik hield absoluut van hun langzaam gekookte hertenragù met brede linten van vers gemaakte pasta en sjorringen van Parmezaanse kaas.
Cocktails, cicchetti en chic: Cecconi’s Amsterdam
Vroeger studeerde ik aan de Universiteit van Amsterdam, en in 2002 was het Bungehuis aan de Spuistraat waar ik veel van mijn Engelse bijlessen volgde voordat ik door de uiterst belangrijke literatuurbibliotheek bladerde. Maar het is vervolgens hersteld in zijn glamoureuze jaren ’30 oude glorie en is nu de thuisbasis van het elegante, sfeervolle Italiaanse restaurant Cecconi’s. Het restaurant, dat open is voor het publiek, maakt deel uit van Soho House – dus je kunt verwachten dat chique jonge creatievelingen mensen kijken terwijl je dineert. Cecconi’s heeft een heerlijke lijn in cocktails (probeer de Negroni of de Dolce Vita, als je van sterke dranken houdt) en is gespecialiseerd in cicchetti – kleine deelbare gerechten zoals gefrituurde courgette of panzerotto. Maar ook lekkere pastagerechten, pizza’s uit de houtoven en gegrild vlees en vis. Het eten is allemaal redelijk veilig, maar je bent hier echt voor de indrukwekkende locatie en glamoureuze sfeer.
Aperitief in Amsterdam: Primic
De vlag voor aperitivo o’clock is Primi, waar de vriendelijke Italiaanse jongens elke dag in de vroege avond heerlijke hapjes bij je drankjes aanbieden. Ik probeerde hun Aperol Spritz en Smoky Margarita, en stopte in een bord beladen met olijven, noten, gemarineerde artisjokken, romige kleine basilicumtaartjes en (mijn favorieten) kleine pizzazakjes gevuld met druipende mozzarella en een vleugje tomatensaus. We stopten daar niet en bestelden verschillende antipasti om te delen: arancini (gefrituurde risottoballetjes) waren lekker. We probeerden ook de uitstekende burrata, die werd geserveerd met een soort koude erwtensoep, en een gerecht van aubergine-parmigiana – gewoon triomfantelijk. Primi serveert ook pastagerechten, gnocchi, hoofdgerechten en desserts – maar na al die aperitivosnacks zul je waarschijnlijk veel te vol zitten om ze allemaal op te eten!
Italiaans eten ontmoet live muziek: Agliojazz
Met zijn theelichtkaarsen, natuurlijke materialen en warme en vriendelijke gastheren, is Agliojazz als een kruising tussen je lang verloren Italiaanse familie en je hipster Amsterdamse vrienden. Die allebei toevallig op vrijdagavond jazz spelen – bonus! Op het menu van Agliojazz staan antipasti, soepen en bijgerechten, gevolgd door primi (voornamelijk pasta en gnocchi), secondi (hoofdgerechten van vlees en vis) en desserts. We begonnen met lardo di colonnata – dun gesneden reepjes fatback gepekeld in kruiden en specerijen, geserveerd met truffelkrullen, truffelolie en een soort perenchutney. Decadent en volledig verslavend. Van daaruit gingen we verder met het truffelthema met fettuccine overgoten met boter en gegarneerd met culatello en meer truffel. Bestrooi met verse Parmezaanse kaas en stijg rechtstreeks naar de pastahemel. Als je genoeg hebt van eten, wijn en jazzmuziek, volg dan het advies van mijn moeder op en maak een lange wandeling naar huis in de frisse lucht om te verteren…
Siciliaans eten in Amsterdam: Le Due Sicilie
Hoewel ik al zei dat de meeste Italiaanse restaurants in Amsterdam niet regionaal specifiek zijn, zijn er een paar uitzonderingen. Een beetje buiten de gebaande paden in Oost is Le Due Sicilie – een Siciliaans restaurant met alle warmte en zonneschijn in hun eten en op hun manier die je zou verwachten. Tot nu toe heb ik de pulpo, de zwaardvis, de parmigiana di melanzane en de ziti-pasta geprobeerd – die allemaal spectaculair waren, vooral wanneer ze werden weggespoeld met een goed afgerond glas Nero d’Avola.
Het gezelligste Italiaanse café van Amsterdam: Koevoet
In Amsterdam draait het allemaal om de gezelligheid. In de pittoreske Jordaan ziet Koevoet eruit als een oud bruin café, maar serveert uitstekende primi en secondi vanuit wat aanvoelt als de woonkamer van je grootmoeder. Ik hou vooral van hun carbonara en ravioli, maar ze hebben veel niet-pastagerechten die zwaarder zijn aan de eiwitkant.