Broekstermaar.nl

Waar te eten… Portugees eten in Amsterdam

Waar te eten… Portugees eten in Amsterdam

Portugal is een van die plaatsen die me steeds terugbelt… Ik had Lissabon en de Algarve enkele jaren geleden bezocht, en toen kwam ik afgelopen herfst eindelijk in Porto. Vaste volgers van deze site zullen de liefdesaffaire kennen die ik begin 2022 gedurende zes weken met Madeira heb gehad, en ik ben al bezig met het plannen van mijn terugkeer volgend jaar. Maar ondertussen heb ik trek in Portugees eten en probeer ik elk Portugees restaurant in Amsterdam op te sporen. Het blijkt dat er niet zo veel zijn – en er zijn er nog minder die goed zijn. (Ik heb het gevoel dat dit een gat in de markt is.) Dus deze samenvatting, in tegenstelling tot de meeste andere die ik schrijf, wordt geleverd met enkele voorwaarden. Ik zeg niet dat al deze restaurants perfect zijn, en ik ben heel eerlijk geweest over hun beperkingen. Maar wanneer alleen eendenrijst en witte port voldoende zijn, zijn ze hier om de plek te raken!

Lizboa door De Kok & De Maitre

Ik weet niet zeker hoe lang Lizboa in zijn huidige gedaante zal leven, want het is een pop-up, maar op dit moment is het op een van die grote boten die achter het Lloyd Hotel ligt. Dat maakt het een heerlijke plek voor een aperitief in de buitenlucht en een zonsondergang op het bovendek. Daarna daal je af in het hoofdgedeelte van de boot voor een viergangen Portugees geïnspireerd vast degustatiemenu. Ik dacht dat ik destijds aantekeningen had gemaakt (het was een paar maanden geleden dat ik daar at) maar het lijkt erop dat ik dat niet had gedaan, dus vergeef me als deze beschrijvingen een beetje dun zijn op de grond … Wat ik me nog herinner, is echter dat ik het geweldig vond!

Lizboa door De Kok & De Maitre

Om te beginnen aten we een gerecht van groene en witte sperziebonen met een zoet-hartige dressing en gekarameliseerde pinda’s (denk ik). Vervolgens kwam tartaar van gerookt rundvlees met zeekraal en gepofte rijst, wat absoluut heerlijk was en waarschijnlijk mijn favoriete gerecht van de nacht (hoewel ik niet zeker weet hoe Portugees het was). Het hoofdgerecht smaakte wat meer van mijn reis naar Porto: een rijstgerecht op basis van tomaten met gegrilde zwaardvis en een pikante olijvensalsa. En tot slot, het dessert was een kijk op een crème brûlée, waar ik nogal wazig van ben! We deden ook de indelingen wijn, die uitstekend waren, en de service was over het algemeen top. Ik hoop heel erg dat Lizboa blijft hangen (of een andere locatie vindt) omdat ik het concept geweldig vond.

ARCA Amsterdam

Een even aangename ervaring was ARCA, gevestigd in het nogal chique art’otel waar 5&33 vroeger was. Het decor en de service zijn niet veel veranderd, maar het menu wel. Het biedt een combinatie van Portugese klassiekers aan de ene kant en gerechten met een Aziatische fusion-twist aan de andere kant. Je kunt kiezen voor een menu dat het een of het ander laat zien, of je kunt je eigen mix van beide kiezen (wat we hebben gedaan). De wijnkaart leunt ook zwaar Portugees, wat leuk is om te zien.

Eendrijst bij ARCA

Aan de traditionele kant van het menu is bacalhau a bras een authentiek Portugees zoutkabeljauwgerecht met aardappelen en ei dat aan tafel wordt bereid, gekruid met in blokjes gesneden olijven en gehakte peterselie. Het is niet veel om naar te kijken, maar de smaak is puur Portugal. Eendenrijst wordt gedeconstrueerd tot een perfect gekookte magret (eendenborst) met een stevig rijstgerecht doorspekt met groenten en meer eend. Terwijl bife een Portuguesa bestaat uit plakjes medium-rare entrecote met daarop een gebakken ei en geserveerd met een mosterd-witte wijnsaus. Aan de modern-fusion-kant van het menu probeerden we de tonijntataki met een escabeche van julienne wortelen, paprika’s en tomaten met korianderolie en een milde chili-olie. De jury was aan het uitzoeken welke kant van het menu wij het lekkerst vonden!

Franggo

Franggo betekent kip in het Portugees, dus het is geen verrassing dat deze joint – met twee vestigingen in Amsterdam – in het teken staat van piri-piri kip. De kip zelf was erg goed: vochtig vlees, net verkoolde schil, goede smaak en de juiste hoeveelheid kruiden. Maar de zijkanten waren niet aan dezelfde normen. De gepofte aardappel in de schil was het tegenovergestelde van wat het zou moeten zijn: slappe schil en niet pluizig van binnen, terwijl de tomaten in de tomatensalade onrijp waren ondanks dat het hartje zomer was. We gingen naar de locatie van Franggo in de Pijp, waar we binnen zaten (er was geen buitenzitje) en het was bloedheet en de badkamer was vies. Dus al met al, als je van piri-piri-kip houdt, raad ik je aan een halve of hele kip mee te nemen en er een picknick met je eigen kanten van te maken in het nabijgelegen Sarphatipark.

Piri-piri kip bij Franggo

Portugal Tasca

Ik had hoge verwachtingen van Portugália Tasca, met zijn brede terras en menu met petiscos (kleine gerechtjes om te delen). En inderdaad, als je trek hebt in een witte port tonic-cocktail en wat bacalhau-kroketten om op te snacken, zal dat zeker jeuken. Maar de andere gerechten die we probeerden waren een beetje wisselvallig. Ik genoot van de tuinbonenpuree met chorizo, maar de rissóis de camarão deed me denken aan Findus crispy pancakes uit de jaren 90. De piri-piri-kip was goed bereid en kwam met een behoorlijk pittige saus ernaast, maar de eendenrijst was droog en een beetje smaakloos. En alles wat we aten leek vrij klein voor de prijs. Maar kom langs voor een port-tonic en een snack en je zult blij zijn!

Varkensvlees met venusschelpen (voorgrond) en eendenrijst (achtergrond) bij Portugalia Tasca

Andere plekken voor Portugees eten in Amsterdam

Het is al meer dan een decennium geleden dat ik at in wat vermoedelijk het eerste Portugese restaurant van Amsterdam was: De Portugees. Ik dacht er toen niet veel over na, dus sindsdien ben ik niet meer terug geweest, maar als je op de Zeedijk zit, zou het in de tussenliggende jaren wel eens beter kunnen zijn.

Als je ondertussen zin hebt in Portugese custardtaartjes – pastéis de nata – kun je ze online bestellen bij Mister Nata en een doos krijgen om te delen met vrienden of collega’s. Als het antwoord van Madeira op een rumcocktail – de legendarische (en dodelijke) poncha – je ook aanspreekt, neem dan contact op met Paulo van Poncha Amsterdam voor een citrusdrankje met een kick.

Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *